Bruiner worden zonder de zon

Bruiner worden zonder de zon

Heb je graag een gebruinde huid? Er zijn andere mogelijkheden dan urenlang in de zon liggen. Maar hoe krijg je een gezond en natuurlijk bruin kleurtje, tijdens de zomer en winter? Lees hier onze do's en don'ts!


Zonnebank


Je kan een zonnecentrum bezoeken om te bruinen, of zelf een zonnebank kopen. Een zonnebank bestaat uit een of twee delen, met lampen die ultraviolet licht verspreiden om een cosmetische bruining te bekomen. 


Don’t


Vaak en lang onder de zonnebank liggen is een snelle manier om bruin te blijven. Echter raden we deze methode van bruinen af. Niet enkel bij contact met directe zon is er gevaar. Zonnebanken maken namelijk ook gebruik van UV-licht. Daardoor is er een verhoogd risico op huidkanker, zonnebrand, oogziekten en vroegtijdige huidveroudering. Eerst onder de zonnebank liggen om zonnebrand te voorkomen is dus absoluut een misvatting.


Zelfbruiner


Een goede zelfbruiner gebruiken is een veilige manier om zonder zon bruin te worden. Bovendien gaat het aanbrengen van zelfbruiner snel. Je hebt de keuze uit cosmetische crèmes, gels, bodymilks en sprays die je een zomers kleurtje geven. 


Do


Wij raden aan om voor het aanbrengen van de zelfbruiner je huid te scrubben. Op die manier verwijder je dode huidcellen zodat het product makkelijker in de huid trekt.


Bovendien moet je de zelfbruiner goed verdelen om vlekken te vermijden. Blijf daarom het product uitsmeren over je huid tot het volledig is ingetrokken.


Don’t


Net je benen onthaard met een ontharingsmiddel of wax? Breng dan geen zelfbruiner aan binnen de 24 uur. De bovenste laag van je huid wordt namelijk mee verwijderd door ontharingsmiddelen of wax. Daardoor zou de zelfbruiner geen egaal resultaat geven. 


Na het aanbrengen van de zelfbruiner is het aangeraden om niet binnen de 4 uur te douchen of te zwemmen. De crème moet namelijk gedurende enkele uren in de huid binnendringen. 


Daarnaast adviseren we om niet te heet te douchen. Te warm water droogt de huid uit, waardoor je lichaam vervolgens minder mooi bruin wordt. 


Bruin worden achter een raam


Het is een veelgestelde vraag: kan je bruinen door de zonnestralen die via een raam naar binnen komen? Het antwoord is ja! In de auto, aan je bureau of zetel, de zonnestralen door het raam kunnen je huid een bruin kleurtje geven. De straling is echter minder intens, waardoor het geen snelle manier is om te bruinen.


Do


Ook binnenshuis is het aan te raden om je in te smeren. Als je in de felle zon zit aan het raam, kan je ook hier verbranden. Hou er dus rekening mee dat je door een te lange blootstelling risico loopt op huidziektes en andere kwaaltjes.